Anar al mòdul «El cas dels catalans» Anar al mòdul «Tots a Westminster» Anar al mòdul «Tothom a Escòcia» Anar al mòdul «Tothom a Àustria» Anar al mòdul «Tothom a Dinamarca» Anar al mòdul «Documentals» Anar al mòdul «Llibres»
 Diumenge 29 de novembre de 2015
CA EN DA  
El cas dels catalans
Menú Prémer per veure el menú
 

«Consideració del cas dels catalans» i «La deplorable història dels catalans» són dos opuscles, escrits i publicats a Londres l'any 1714 (abans de l'aprovació del Tractat d'Utrech) d'una especial rellevància perquè condemnen la política dels representants del govern tory - que aleshores exercia el poder a la Gran Bretanya- envers els catalans, la qual significava una traïció a les promeses fetes als plenipotenciaris catalans amb la paraula donada per la reina Anna d'Anglaterra en el Pacte de Gènova del 1705.

Els opuscles posen de manifest la preocupació i la indignació al mateix temps de molts ciutadans anglesos per la política duta a terme pel seu govern i fan una crida als governants britànics a fer honor al compromís adquirit. Si no és així, adverteixen, el mot catalans esdevindrà sinònim de la deshonra anglesa.

Gairebé tres-cents anys més tard, el 14 de juliol del 2010, catorze diputats britànics de diverses formacions polítiques presentaren una moció al Parlament de Westminster en què declaraven “que s'ha de permetre als residents de Catalunya el dret a determinar democràticament el seu propi futur”. Curiosament, o no, entre els catorze diputats signants de la moció a favor dels drets dels catalans no n'hi havia cap del partit tory.

Les associacions Francesc de Castellví, Moviment civil 11 de setembre i Memorial 1714, van posar en marxa la campanya Tots a Westminster que entre els mesos de març i maig del 2011 va recollir milers d'adhesions tant de particulars com d’entitats arreu de Catalunya a un Manifest d'agraïment als 14 diputats britànics. Aquestes adhesions es lliuraren al mateix Parlament de Westminster en un acte solemne el dissabte dia 13 de juny del 2011 pels representants de les tres entitats acompanyats d’un nombrós grup de catalans.

Més endavant, el dia 11 de setembre del 2012, el mateix diputat gal·lès (Hywel Williams) que encapçalà la moció del 2010 en presentà una de nova a favor de la independència de Catalunya. Tanmateix, uns mesos més tard, el dia 28 de novembre, la diputada del SNP, Sandra White, amb el suport de vint-i-dos diputats més, va presentar una moció al Parlament de Holyrood, a Edimburg, en defensa del dret del poble català a la seva autodeterminació. El 4 de juny del 2014 un altre nombrós grup de catalans lliurà als diputats escocesos, al Parlament d’Edimburg, un manifest d’agraïment en un acte molt emotiu que féu palès el sentiment compartit dels pobles català i escocès i que comptà amb la presencià (en nom de l’Associació de Municipis per la Independència) dels alcaldes de Ripoll i de Sarrià de Ter.

La campanya El cas dels catalans ha continuat el seu camí amb la realització d’altres accions com la visita efectuada a l’Ajuntament de Viena (a l’octubre del 2014) amb el lliurament d’un manifest recordatori de l’acolliment que la ciutat va realitzar l’any 1714 als catalans que s’exiliaren, així com l’anada a la ciutat de l’Alguer (per Sant Joan del 2014) amb sengles actes a l’Ajuntament, a la Delegació de la Generalitat i a les seus d’òmnium Cultural i de l’Obra Cultural de l’Alguer. També s’han realitzat nombrosos actes, conferències i debats arreu dels Països Catalans.

Els impulsors de la campanya creiem cabdal treballar per la internacionalització de la causa catalana, perquè es conegui arreu del planeta i puguem així trobar l’aixopluc i el suport necessaris per a un futur lliure en que Catalunya sigui un poble més entre els pobles lliures de la terra. Sortosament, a més a més del treball realitzat pels responsables de relacions exteriors de la Generalitat de Catalunya, hi ha la feina que efectuen nombroses entitats i agrupacions, des de l’Assemblea nacional catalana al Col·lectiu Wilson. L’esforç de tots plegats està aconseguint que el procés català sigui ja reconegut arreu i compti cada dia que passa amb més complicitats.

També s’està treballant en la confecció de materials que complementin les actuacions de la campanya. En aquest sentit, a part de la reedició del llibre El cas dels catalans (en anglès i català) s’ha realitzat un documental, Catalunya pròxim estat europeu independent, que s’ha enviat en versió en anglès i en versions subtitulades en alemany, castellà i francès a més de 2.500 mitjans de comunicació d’arreu del planeta, als cinc continents, des d’Austràlia al Canadà i des de Sud-àfrica a Noruega, passant per la Xina i el Japó, o Rússia i els Estats Units, amb un total de 187 països.

 
 
® El cas dels catalans (2015)
Lloc dissenyat per ser visualitzat amb navegadors d'última generació
Vrs 3.0